Yabancı Dille Eğitim Sorunu

Cengiz Tosun

Abstract


Makale; dil, ana dili, yabancı dil, eğitim, yabancı dille eğitim ve yabancı dil eğitimi gibi önemli terimlerin açıklanması ile başlamaktadır.  Daha sonra, yabancı dil eğitiminin Osmanlı’dan günümüze kadar olan gidişatı üzerinde durulmuştur.  Türkiye’de yabancı dil öğretimindeki amaçlar ele alınmış, yabancı dil öğretiminde ne denli başarılı olunduğu irdelenmiştir.  Bunun yanında, yabancı dil eğitiminden zaman içersinde yabancı dille eğitime geçildiği, bu durumun ise zararlı olduğu belirtilmiştir.  En sonda ise yabancı dil eğitiminin nasıl olması gerektiği konusunda önerilere yer verilmiştir.

The article starts with the explanation of terms like language, mother language, foreign language, education, education in foreign language and foreign language education.  Later on, foreign language teaching is focused on from Ottoman times to present.  The aims in foreign language teaching in Turkey are handled, and it is discussed whether success has been reached or not in foreign language education.  Besides, it has been stated that in time there has been a shift from foreign language education to education in foreign language, and this has been very harmful.  In the end, is has been given place how foreign language education should be in Turkey. 

 


Full Text:

PDF

References


Ertay, M. (1980). Yüksek Öğretimde Yabancı Dil Eğitimi Sorunları, İzlem, Yabancı Dil Öğretim Dergisi, 4, 31-50

Köksoy, M. (2000). Yabancı Dilde Eğitim, Ankara, Bilig Yayınları.

Özden, A & Çağatay, A. (1993). 15 Nisan. Yabancı Dilde Eğitime Yol Göründü, Aktüel, 93, 26-32.

Sinanoğlu, O. (2000). Bye-Bye Türkçe, İstanbul.

Tosun, C. (2002). Why Can’t we Learn a Foreign Language? The 1st International Symposium on Modern Approaches Methods and ELT Problems, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.

Tosun, C. (2001). Yabancı Diller ve Dilimiz, “Avrupa Diller Yılıâ€nı kutlama amacıyla Çankırı’da Milli EÄŸitim Müdürlüğünce düzenlenen toplantıda verilen konferans.

Tosun, C. (2005). Dil Zenginliği, Yozlaşma ve Türkçe Konferans, T.D.K. Ankara


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Journal of Language and Linguistic Studies
ISSN 1305-578X (Online)
Copyright © 2005-2022 by Journal of Language and Linguistic Studies