Tekrar ve Düzeltmenin Erişiye Etkisi
Abstract
Problem durumu:Tekrar, düzeltme ile başarı ve erişi arasında anlamlı bir ilişki vardır. Öğrenmede tekrarın etkisini bağlaşımcılar ve düzeltmenin etkisini Bloom savunmuştur. Yapılan pek çok araştırma bunların erişi ve başarıyı olumlu yönde etkilediğini göstermiştir.
Araştırmanın amacı ve soruları: İngilizce’de tekrar ve düzeltme yapılan grubun erişisiyle, yapılmayan grubun erişisi arasında anlamlı bir fark var mıdır?
- Tekrar ve düzeltme yapılan ve yapılmayan grupların her birinin kendi içinde ön test son test toplam puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır?
- Tekrar ve düzeltme yapılan ve yapılmayan grupların toplam erişi ortalaması arasında anlamlı bir fark var mıdır?
Yöntem: Bu araÅŸtırmada hem nitel, hem de nicel yaklaşım birlikte kullanılmıştır. Ayrıca deneysel yöntemin random yoluyla saptanan ön test son test kontrol gruplu deseni iÅŸe koÅŸulmuÅŸtur. Deney yapılan grubun birinde tekrar ve düzeltme yapılmış, diÄŸerinde ise buna yer verilmemiÅŸtir. Yenimahalle Ä°smet KurtuluÅŸ ilköğretim okulu sekizinci sınıflarından random yoluyla iki ÅŸube alınmış ve yine random yoluyla biri deney, diÄŸeri kontrol grubu olarak atanmıştır.Â
Bulgular: Tekrar ve düzeltme yapılan grubun lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.
Öneriler: Eğitim ortamında tekrar ve düzeltmeye yer verilmelidir. Daha geniş bir örneklem üzerinde deneysel araştırmalar yapılabilir.
Full Text:
PDFReferences
Aksu, Meral. (1981). Biçimlendirme-yetiştirmeğe dönük değerlendirmenin okuldaki öğrenmeye etkisi. Hacettepe Üniversitesi MESEF yayımlanmamış doktora tezi. Anka.
Bloom, Benjamin S. (1976). Human characteristics and school learning. New York.
Özçelik, durmuş Ali. (1974). Student involvoment in the learnin process. The University of Chicago.
Senemoğlu, Nuray. (1987). Bilişsel giriş davranışları ve dönüt düzeltmenin erişiye etkisi. (Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. yayımlanmamış doktora tezi. Ankara.
Senemoğlu Nuray.(2005). Gelişim, öğrenme ve öğretim.Kuramdan Uygulamaya. Özsen matbaası. Ankara.
Sönmez, Veysel. (1998). Gelecekteki olası eğitim sistemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.
Ültanır, Gürcan. (1989). Dönüt, düzeltmenin Almanca yazılı anlatım becerisine etkisi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Ankara.
Yıldıran, Güzver. (1982). Öğrenme düzeyi ve erişi. İstanbul.
Yıldıran, Güzver. (1985). Mastery learning as a ıstructional design. Boğaziçi Üniversitesi Dergisi. Sayı:11.
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
ISSN 1305-578X (Online)
Copyright © 2005-2022 by Journal of Language and Linguistic Studies